Blog

lesions del crossfit

Lesions Crossfit

Lesions del Crossfit

Com tots sabem, el CrossFit és un mètode d’entrenament que escaracteritza per la realització d’esforços de tipus cardiovascular i neuro-muscular fins a la fatiga, amb una percepció de l’esforç molt alta i involucrant grans grups i cadenes musculars, amb l’objectiu de maximitzar les respostes adaptatives, així com el rendiment i l’eficàcia motriu.

Exercicis de «powerlifting» i «olympiclifting» són freqüents als boxs de CrossFit. Són exercicis complexos que requereixen un gran control tècnic, i és complicat mantenir aquest control sota situacions de fatiga neuro-muscular.

La literatura científica senyala que la fatiga muscular pot alterar la tècnica òptima dels aixecaments amb barra, i com a conseqüència, augmentar el risc de lesió per l’afectació dels mecanismes propioceptius i patrons motors necessaris per a aquests gests tècnics (Hooper et al. 2014).

Això explica la relativament alta incidència lesional del CrossFit, prenent com a definició de lesió esportiva tota aquella molèstia o dolor múscul-esquelètic que obliga a l’atleta a reduir o modificar les
càrregues de treball planificades; aquesta definició engloba des d’unes simples «agulletes», fins a una lesió més severa, com una tendinopatia o una ruptura muscular.

La incidència de lesions en estudis epidemiològics se solen expressar en nombre de lesions per cada 100 o 1000h d’exposició (entrenament, competició o total). Els estudis epidemiològics en CrossFit mostren una incidència de lesions d’entre 1.1 i 7.0 lesions per cada 1000 hores d’entrenament, xifra similar a la d’halteròfils o atletes de gimnàstica esportiva (Hak et al, 2013;
Butragueño et al., 2014).

Per àrea anatòmica, l’espatlla és el complex articular més freqüentment castigada per les lesions en CrossFitters (25,8%), pels exercicis «overhead» i les posicions extremes (flexió amb rotació
externa) en què es veu sotmès. L’esquena també presenta una alta incidència lesional (20%), concentrant-se la majoria de queixes en la regió lumbar. De totes les lesions del CrossFit, quasi el 50% afecten a l’espatlla o l’esquena. El 50% restant afecten el braç i el colze (14,4%), canell i mà (12,6%), genoll (12,2%), maluc i cuixa (11,8%).

Coneixent aquestes dades epidemiològiques, podem optimitzar el treball preventiu, posant especial èmfasi sobre el reforç neuromuscular de les estructures del complex articular de l’espatlla, regió lumbopèlvica i el genoll per una banda, i millorant la técnica dels exercicis amb barra olímpica.

Sergi Oliveres Amor (@solivefisio)
Fisioterapeuta i readaptador esportiu
Deja un comentario